В последните няколко години многообразието на фасадни обшивки придоби качествено нов стил с така нар. окачени фасади, наричани още вентилируеми. Те са отлично решение за шумо- и топлоизолация на вашата сграда и представляват своеобразен екран пред външната стена, който осигурява надеждна защита от природните въздействия, което се дължи на оформянето на облицовъчния слой като самостоятелна конструктивна форма.
Основните предимства на вентилируемите фасади са:
– Отлична топлоизолация и паропропускливост. Намаляват се топлинните загуби през зимата и проникването на горещ въздух през лятото. Въздушното пространство благоприятства отделянето на строителната влага навън.
– Повишават хидро- и шумоизолацията, защитата срещу сняг, дъжд и конденз от вътрешна страна на стената.
– Позволяват да се поемат големи температурни амплитуди, без да се променят качествата на външната обшивка.
– Могат да се монтират по всяко време на годината, поради липсата на мокри процеси.
– Вграждане на негорими облицовъчни материали;
– Лесна поддръжка и подмяна на наранените участъци.
– Дълъг живот – над 50 години.
- Задържа влагата далеч от сградата

Окачената фасада се състои най-общо от алуминиева или метална подконструкция, изолация и външни облицовъчни елементи. Технологичното разстояние, формиращо се между топлоизолацията и външната облицовка, позволява свободната циркулация на въздух и по този начин сградата „диша“. От тук идва и наименованието им вентилируеми фасади.
Различните по вид и цветово оформление облицовъчните панели (от алуминий, керамика, фиброциментни плочи, камък, дърво или друг материал) придават интересен облик на фасадата.
Възможността за избор на конструкция и вид облицовка дава голяма свобода на архитекти и проектанти при ниско и високо строителство на бизнес, обществени и жилищни сгради.
Звучи чудесно, но какво все пак е вентилируема фасада
Това е фасада, при която между слоя топлоизолация и облицовката има място въздухът да циркулира свободно.
Основни елементи на вентилируемата фасада
Носеща конструкция (профилите за нея могат да са хоризонтални или вертикални), която се закрепва за носещата стена. Нейната задача е да разпределя натоварването, което вятърът оказва върху сградната носеща конструкция.
Изолационен материал – Изборът на топлоизолация има важно значение. Топлоизолационният слой, който се поставя между стената и фасадната облицовка, защитава стената от замръзване, изравнява температурните й колебания и възпрепятства появяването на деформации, особено неблагоприятни при високите сгради. Каменната или минерална вата е предпочитан материал, защото освен добрите си топлоизолационни качества, създава ефективна преграда срещу шума. При нашите климатични условия е препоръчителна вата с дебелина от 80 до 120 мм или едностранно каширана каменна вата на плочи с дебелина от 5 до 12 см и по-голяма плътност – средно 50-80 кг/м².
Плочите от каменна минерална вата се нареждат плътно една до друга без луфтове между тях. Плочите могат да бъдат допълнително покрити със стъклена минерална вата, като по този начин се подобряват устойчивостта на въздушни течения и хигроскопичните свойства на плочите.

Паропропускащо фолио, чиято функция е да защитава сградата и топлозолацията от проникване на атмосферна влага и прах, както и от кондензна влага. Полага се между топлоизолацията и външното покритие/фасадната облицовка/.

Технологичното разстояние между топлоизолацията и външната облицовка, което позволява на въздухът да циркулира свободно. Дебелината му трябва да варира в границите 3-5см, за да се осигури добра циркулация на въздуха. Циркулацията на въздуха се извършва на принципа на тягата – въздухът се движи заради разликата в налягането и не позволява събиране на атмосферна и вътрешна влага на повърхността на стената. Така се извежда дифузната влага извън сградата и се елиминира попадналата във външната облицовка вода. Предпазва сградата от проникване на горещ въздух, а през зимата действа като допълнителна топлоизолация.

Фасадните облицовки може да са от всякакво естество: керамични плочи с различен цвят и размер, алуминиеви композитни плочи в цвят или преливащ хамелеонов оттенък, медни и цинкови плочи, от неръждаема или изкуствено състарена стомана, от дърво, импрегнирано с естествени лакове, от гранитогрес, естествен камък – варовик, травентин, мрамор или гранит, от стъкло, HPL ( High Pressure Laminates ) плоскости, както и съвременни фосфоресциращи материали.
Примери за фасадни облицовки

Алуминиевите панели представляват изключителен продукт. Те са огнеупорни, поглъщат шума, както и издържат на удари в разумни граници. Високотехнологичните покрития осигуряват добър външен вид при всякакви атмосферни условия. Издържат на най-тежки атмосферни условия и намалява до минимум възможността за алкална, солна или киселинна корозия, следствие на температурни промени или продължително влияние на ултравиолетови лъчи.

Еталбонд е най-често срещаният материал за вентилируеми фасади с композитен панел. Той е алуминиев композитен сандвич – панел, състоящ се от нетоксична полиетиленова сърцевина, слепена между два алуминиеви листа и обща дебелина между 2 и 6 мм. Освен с устойчивостта и лесния си монтаж той е изключително привлекателен за архитекти и проектанти заради богатата цветова гама.
На пазара се предлагат и композитни алуминиеви панели „тип сандвич” REYNOBOND. Характерното при него е, че лицевият алуминиев лист има дълготрайно дизайнерско покритие с горанция 25 години. Освен с богатата си цветова палитра от повърхностни покрития този материал отличава и с отличното си поведение при температурни промени, добра звукоизолация и висока пожароустойчивост.
На българския пазар има и още различни алуминиеви фасадни панели Albond, Technobond, Bulbond, Altest и др.
Фиброциментовите плоскости ETERNIT (Германия) се използват също за фасади облицовки. Голямият формат на платната (максимум 1250х3100 мм) позволява свободна планировка и растериране на фасадите. Това са твърде удобни за употреба панели с различни дизайнерски и покрития, които имат три варианта на монтаж – видим, скрит и посредством лепене.

Според специалисти вентилируемата фасада с керамични плочи има най-добри изолационни качества. Причините за това твърдение са основно дълготрайността и устойчивостта на керамичната облицовка, която се изпълнява от екологично чист материал. Керамичната облицовка дава възможност на специалистите да реализират различни архитектурни решения. Един вариант на керамична фасадна обшивка са керамичните панели CREATON, които се отличават с ниско тегло (само 31 kg/m²), водопроницаемост (максимум 6%) и необходимост от лека окачваща система.
Уникални по своята визия и технически показатели са и различните серии порцеланови фасади KALEBODUR (Турция), които имитират полирани и термолющени естествени камъни (гранити, мрамори, травертини, варовици и др.), дърво или всякакви едноцветни плочи с цветове по RAL. KALEBODUR произвежда и така. нар. „огъващ се камък” с порцелано-керамична структура за облицовка на извити фасади, арки, тунели и др. Голямото им цветово разнообразие ги прави предпочитани при изграждането на търговски центрове, офис сгради, хотели, магазини, обществени сгради, къщи и вили.
Изборът на дървени фадасни плоскости е не само връщане към естествената красота на дървото, но и усещане за топлина, сигурност и устойчивост. Вносителите на дървените плоскости PRODEMA(Испания) гарантират висока плътност на материала, ниска водопроницаемост (под 2%), удобнен монтаж и лесна поддръжка.
Камъкът е също класика в избора на материали. Освен екологични и дълготрайни, каменните окачени фасади са функционални и надеждни. Естественият камък създава модерен или архаичен вид на сградите. Фасадните каменните плочи имат малко собствено тегло и не натоварват допълнително носещата конструкция на сградата, което е неоспоримо преимущество при саниране на съществуващи сгради. Единственият им недостатък спрямо измазаните фасади е по-високата първоначална инвестиция.
Пример за лека вентилируема фасада от естествен камък са панелите Alsecco Airtec Stone, съставени от фабрично свързани носеща плоча от лек бетон и 10 мм плоча от естествен камък. Теглото на облицовъчните плочи е само около 40% от теглото на конвенционалните каменни облицовъчни плочи.